Gastroenteritis
En el programa 5 dies de IB3 de 8/11/23 hablamos con Jaume Noguera sobre cómo superar una gastroenteritis.
El término gastroenteritis se refiere a la inflamación (itis) del revestimiento del estómago (del griego gaster) y del intestino (del griego enteron).
Cursa sistemáticamente con diarrea, deposiciones más blandas y frecuentes de lo habitual, incluso totalmente líquidas. Puede presentarse con náuseas y vómitos, con dolor abdominal.
Aunque pueden tener otras causas, la mayoría se debe a la acción de microorganismos que se encuentran en los alimentos que, o bien son ingeridos y se reproducen en el intestino, inflamándolo, o bien forman toxinas en el propio alimento, que son ingeridas junto a éste.
Entre los microorganismos más habituales hallamos los norovirus y rotavirus y las bacterias Campylobacter, Salmonella, Staphilococcus aureus, Clostridium perfringens y Bacillus cereus.
Normalmente es un proceso agudo, que aparece pocas horas tras el consumo, autolimitante y que cura en pocos días. Sin embargo, cuando es la bacteria la que invade la mucosa intestinal, el periodo de incubación es algo más largo y los síntomas son más severos, pudiendo presentarse fiebre y tardar en curar de 10 a 14 d.
Normalmente no se requiere medicación, salvo algún un analgésico si aparece dolor de cabeza.
En la forma leve, más frecuente, se recomienda:
Empezar con dieta líquida: la diarrea puede llegar a producir deshidratación, por lo cual los líquidos son necesarios para recuperar el agua perdida y favorecen la limpieza de los intestinos de gérmenes y sus toxinas. Agua con limón, infusiones de manzanilla, tila, hinojo, zumos de fruta, sin pulpa, bebidas isotónicas o soluciones de electrolitos. Si se toleran también pueden tomarse yogures, mejor con bifidobacterias y Lactobacillus casei.
Seguir con dieta astringente y sin residuo: baja en fibra insoluble, baja en grasas, sin alimentos irritantes (café, picantes, chocolate, bebidas con gas), ni flatulentos (como col, alcachofas), sin lactosa, salvo los yogures.
*************************
El terme gastroenteritis fa referència a la inflamació (itis) del revestiment de l'estómac (del grec gaster) i de l'intestí (del grec sencer).
Cursa sistemàticament amb diarrea, deposicions més toves i freqüents del que és habitual, fins i tot totalment líquides. Es pot presentar amb nàusees i vòmits, amb dolor abdominal.
Tot i que poden tenir altres causes, la majoria es deu a l'acció de microorganismes que es troben als aliments que, o bé són ingerits i es reprodueixen a l'intestí, inflamant-lo, o bé formen toxines al propi aliment, que són ingerides al costat de aquest.
Entre els microorganismes més habituals trobem els norovirus i rotavirus i els bacteris Campylobacter, Salmonella, Staphilococcus aureus, Clostridium perfringens i Bacillus cereus.
Normalment és un procés agut, que apareix poques hores després del consum, autolimitant i que cura en pocs dies. No obstant això, quan és el bacteri el que envaeix la mucosa intestinal, el període d'incubació és una mica més llarg i els símptomes són més severs, podent presentar-se febre i trigar a curar de 10 a 14 d.
Normalment no es requereix medicació, excepte algun analgèsic si apareix mal de cap.
En la forma lleu, més freqüent, es recomana:
Començar amb dieta líquida: la diarrea pot arribar a produir deshidratació, per la qual cosa els líquids són necessaris per recuperar l'aigua perduda i afavoreixen la neteja dels intestins de gèrmens i les toxines. Aigua amb llimona, infusions de camamilla, til·la, fonoll, sucs de fruita, sense polpa, begudes isotòniques o solucions d'electròlits. Si es toleren també es poden prendre iogurts, millor amb bifidobacteris i Lactobacillus casei.
Dieta astringent i sense residu: baixa en fibra insoluble, baixa en greixos, sense aliments irritants (cafè, picants, xocolata, begudes amb gas), ni flatulents (com col, carxofes), sense lactosa, excepte els iogurts.
Evitar aliments com llegums, fruits secs, fruita dessecada o productes integrals,
Convé menjar poca quantitat però fins a 6 menjades per dia. Els líquids millor fora dels àpats.
Evitar aliments molt freds o molt calents.
Usar mètodes de cocció senzills: bullit, planxa, vapor…
Condimentar amb sal, llevat de prescripció mèdica en contra.
Com a fruites van bé plàtans, peres i pomes, ben madures, millor sense pell i encara millor cuites.
Les patates, pastanagues, carbassó i carbassa es toleren bé. La resta de verdures incorporar-les lentament, primer cuites en puré amb patata, després soles en puré i progressivament senceres.
Arròs i pasta bullits amb poc brou o secs.
Els ous cuits o en truita.
Es pot consumir també pit de pollastre bullida o a la planxa, peix blanc (menys gras).
Comentarios
Publicar un comentario